Kevät-Necathlon 2002

Akateeminen NESU ry:n 10-vuotisjuhlavuosi alkoi näyttävästi Varsinais-Suomen osaston kolmihenkisen toimintajaoksen koordinoimalla kevät-Necathlonilla jo poikkeuksellisesti 02.02.02. Mukaan kilpailuun osallistui toistakymmentä takavuosien konkaria, sekä ilahduttavasti mukaan lähti myös yksi ensikertalainen. Tämän kertainen Necathlon oli yksi kaikkien aikojen tasaisimmista ja jännittävimmistä Necathlon-tapahtumista.

Kisojen koordinaattorit Mäntsy, Ivu ja Ele olivat etukäteen laatineet seuraavat raamit turnaukselle:

Aika:lauantai 02.02.02
Paikat:
15:00Puutorin vessa
15:45Aninkaisten keilahalli
17:15Proffa
21:00Kaunen yläkerta (Sauna ja palkintojenjako)

Kilpailu alkoi suunnitelmien mukaisesti lauantai-iltapäivällä klo 15:00 kokoontumisella Puutorin vessassa, missä kerättiin nimellinen osallistumismaksu 10 €. Hämmästyttävää kyllä kaikki olivat lähestulkoon ajallaan paikalla, myös Jens. Ilmeisesti akateemisten varttien ajoista alkaa olla näillä vanhentuneilla konkareilla niin kauan aikaa, että täsmällisyyteen ollaan pääsemässä. Niin tai näin, osallistujajoukko ensimmäiseen lajiin, saappaanheittoon, lähdettäessä oli: Ivu, Pele, Ele, Mäntsy, Jens, Jyri, Sauli, Jenne, Pilkka, Timo, Masa ja Vekko. Huhuja oli ilmassa, että myös Haima ja Mikko saattaisivat vielä ehtiä mukaan myöhemmin.

Saappaanheitossa ei ollut perinteiseen tapaan kyse pituusheitosta (jonka Tapsa aina takavuosina osallistuessaan taisi voittaa), vaan turvallisuussyistä tällä kertaa päädyttiin tarkkuusheittoon. Myös perinteinen lapikas, jota aiemmissa Necathloneissa oli tässä jalossa lajissa käytössä, ei löytynyt turnaukseen alkuun mennessä, joten Nesu investoi uuteen kilpavälineeseen. Yhtä kaikki, tarkoitus oli saada heitettyä saapas mahdollisimman lähelle lyhtypylvästä. Käytettävissä oli kaksi heittoa, joista parempi ratkaisisi tuloksen, ellei sitten tulisi tasatuloksia. Vakaasta heittokädestään vähemmän tunnettu Pele otti luulot pois muilta heittämällä molemmat saappaat aivan lyhtypylvään tuntumaan paremmin kuin muut. Pistesijoille pääsivät myös Vekko, Jyri, Masa, Timo ja Pilkka.

Mittaajat Jyri heittää
Saappaanheiton tulokset

Tämän jälkeen siirryttiin Aninkaistenkadun yli keilahalliin hyvissä ajoin. Ilahduttavasti kilpailijat huomasivat koordinaatiovastaavien valinneen myös toisen lajin suorituspaikan siten, että kisajuomaa oli ostettavissa. Kellon lyötyä 16 aloittivat kilpailijat vaativan hohtokeilauksen. Edellisistä Necathloneista poiketen ei tällä kertaa saatu yhtään osumaa porttiin eivätkä pallot myöskään pomppineet väärille radoille. Himmennetty sali, kaiuttimista kuuluva poppi, oluen saanti kanttiinista sekä automaattinen pistelaskujärjestelmä takasivat sen, etteivät ulkopuoliset häiriötekijät päässeet vaikuttamaan kilpailijoiden suorituksiin. Voiton vei Pilkka; Masan ja Jensin ottaessa muut mitalisijat.

Keilailun voittaja
Hohtokeilailun tulokset

Keilailun jälkeen kilpailijat siirtyivät moottorimarssilla tai apostolin kyydillä jatkamaan kymmenottelua Proffan kellariin, jossa mukaan turnaukseen liittyi myös ensikertalainen Mikko, ja 221D:ssä pyörähtivät Haima ja moninkertainen Necathlon-voittaja Pekka.

Proffassa oteltiin kuuden lajin mestaruudesta: 9-pallo, Darts, Fortuna, Palapeli, Labyrintti sekä Heitä sikaa -pelin korvannut 7-sekuntia. Ennen siirtymistä ratkaisemaan turnaus oli tilanne se, että Pele oli lähes 10 pisteen johdossa ennen Vekkoa, Jenneä, Jensiä ja Pilkkaa.

9-pallo Proffan yläkerta
Jennen ja Timon palapeli Sauli ja labyrintti
Pele ja älyttömän hyvä säkä
"Älyttömän hyvä säkä" -palkinto jaettiin Fortunan voittajalle.

Proffasta kiiruhdetiin eri välineitä hyväksi käyttäen Teron kämpille Kaunen yläkertaan. Tässä vaiheessa porukka joutui hieman hajallaan, mutta onneksi matkapuhelin ja konsultti-Vekkon kaljanhakureissu pelasti Pilkan ja Mikon illan. Viimein oltiin kuitenkin valmiita siirtymään takavuosien hauskuuttavaan kisaan: puhallukseen.

Tällä kertaa kilpailuareena oli pyöreä, joka osaltaan toi lisää jännitystä kisaan. Cup-tyylisesti pelattu laji sai aikaan suurimman puuskutuksen niin pelin aikana kuin pelin jälkeenkin. Tuomaritoiminta oli osassa otteluissa hieman hakusessa, mutta loppujen lopuksi voiton nappasi Sauli, joka näin siirtyi pois Hannu Pajusen muistopalkinnon kiinnityksestä.

Mikon tyylinäyte Jyri ja Mäntsy
Pele ja Ele Sauli ja Masa
Finalistit: Sauli ja Mäntsy
Puhalluksen tulokset

Jännitys tiivistyi ennen viimeistä lajia, sillä Pelen johto oli hiipunut uhkaavasti. Ennen kaljan (tai vissyn) imemistä voiton mahdollisuudet olivat jäljellä Pelen lisäksi Jensillä, mutta hopeaan mahdollisuudet olivat yhä useammalla ja pronssiin teoriassa mahdollisuudet vielä melkein kaikilla.

Jens tiedettiin etukäteen kovaksi luuksi tässä lajissa, mutta Pelellä oli etumatkaa. Ratkaisun makua alkoi olla ilmassa kun Jens toiseksi viimeisenä vuorossaan siirtyi kuudenneksi ja kiinni mahdollisesti ratkaisevaan pisteeseen. Viimeisenä kilpailijana oli kuitenkin Jyri, jonka puolesta vanhojen meriittien kautta moni olisi lyönyt rahansa likoon. Jyri ei kuitenkaan pystynyt lyömään Jensiä vaan jäi seitsemänneksi tässä viimeisessä lajissa. Tilanne näytti äärimmäisen jännittävältä, aivan täyttä varmuutta ei palkintosijoista vielä ollut. Imemisen tulokset.

Pistekoordinaattori Ele suoritti tarkistuslaskentaa suurimman osan saunoessa sillä välin. Kun pisteet oli laskettu ja tarkastettu, sekä väki saatu saunasta palkintojen jakoon oli lopullisten tulosten julkistamisen aika: ensimmäisen kerran Necathlonin historiassa voittajaksi selvisi joku muu kuin Akateeminen NESU ry:n jäsen, sillä Jens vei voiton Pelestä puolella pisteellä. Pronssin nappasi kolme pistettä Jensille jääneenä Pilkka. Hannu Pajusen muistopalkinnon sai tällä kertaa Sauli, huolimatta siitä, että voitti yhden lajin, mikä osaltaan kertoo kaikkien aikojen tasaisimman Necathlonin olleen käynnissä.

Voittajan on helppo hymyillä
Perinteinen voittajakolmikon kuva

Akateeminen NESU ry haluaa välittää Terolle erityiskiitokset tilojen luovuttamisesta kilpailujen käyttöön.

Necathlonit kautta aikojen