Tolkienin Sormusten herra -trilogiaan lukijat tutustuttava artikkelisarja on edennyt kolmanteen osaansa. Edellisessä numerossahan saattue oli lähtenyt veneillä Lothlorienista ja piti neuvonpitoa rannassa.

Boromir vaati saattuetta suunnistamaan Minas Tirithiin, mutta Frodo halusi pohtia asiaa rauhassa. Hän tallusteli kukkulan laelle mietiskelemään. Hänen siinä ollessaan Boromir saapui paikalle. Hän yritti suostutella hobitit kannalleen turhaan, ja sai lopulta raivonpuuskan yrittäen riistää sormuksen Frodolta. Frodo onnistui kuitenkin livistämään häneltä laittamalla sormuksen sormeensa ja muuttumalla näkymättömäksi. Samaan aikaan muun saattueen kimppuun hyökättiin.

Frodo pääsi pakenemaan Boromiria, kun tämä liittyi taisteluun, jossa sai kunniakkaasti surmansa. Frodo päätti yrittää yksin Mordoriin, mutta Sam havaitsi hänet ja ryntäsi mukaan. Pippin ja Merri jäivät taistelussa örkkien vangiksi. Aragornilla oli vaikea tehtävä edessään: lähteäkö seuraamaan Frodoa ja Samia, vaiko yrittää pelastaa vangiksi joutuneet. Lopulta hän päätyi Legolaksen ja Gimlin kanssa ajamaan takaa örkkejä. Heidän matkansa vei lopulta Rohaniin saakka. Frodo ja Sam sen sijaan jatkoivat uurastustaan kohti Mordoria. Klonkku yritti seurata heitä salaa, mutta se jäi uteliaisuuttaan vangiksi, ja Frodo pakotti sen opastamaan heitä Mordoriin Kalmansoiden yli. Frodolla oli sormuksen kautta valta Klonkkuun, mutta varsinkaan Sam ei luottanut tuohon otukseen juuri lainkaan.

Hobitit onnistuivat Klonkun avulla lopulla saapumaan Mordorin rajoja kiertäville vuorille. He kävivät katsomassa itse Mustan portin luona, mutta siellä oli niin vahva vartiointi, ettei heillä ollut mitään mahdollisuutta sitä kautta selvitä Mordoriin. Klonkku kertoi viimein tietävänsä tien Mordoriin, jota ei vartioitaisi. Koska tilanne näytti toivottamalta päättivät hobitit seurata Klonkkua. Tämän neuvoma tie vei ylös vuorille ja siellä viimein pimeään luolaan. Luolissa haisi ummehtunut löyhkä, ja yhtäkkiä Klonkku katosi paikalta. Se oli salaa käynyt sopimassa luolan asukin, jättiläishämähäkki Lukitarin, kanssa, että Lukitar saisi syödä hobitit ja se antaisi sitten Klonkulle sormuksen...

Kimmo Murto