Nallelimppaa

Vielä alkusyksystä saattoi saada osakseen hämmästyneen katseen tilatessaan Nallelimppaa. Usein ravitsemusliikkeiden palveluhenkilökunta oli kuitenkin niinkin oma-aloitteista, että kaapeista löytyi juuri sitä ainetta mitä mielessään oli toivonutkin. Nallelimpan hyviin puoliin liittyy ehdottomasti se, että useimmiten sitä saa juoda suoraan pullosta. Tämä luonee jo henkilökunnankin keskuudeteen positiivista mielialaa, sillä välttyväthän he turhalta tiskaamiselta. Samaten mieleen nousee jälleen se ihana lapsuusaika, jolloin kaikki ruoka tuli nestemäisessä muodossa.

Nallelimppaan siirtymisen aiheutti kohdallani osaltaan jossain vaiheessa syksyä aloitettu 'Juon vähemmän' -projekti. Minulla ei kuitenkaan ollut oikein kunnon käsitystä siitä, miten tämäntyylinen projekti tulisi aloittaa, joten ajauduin sattumalta samanlaiseen aloitukseen kuin tupakkalakkoa alkavat: polttavat ketjuun vähintään askillisen, jotta syntyy epämiellyttävä tunne tupakkaa kohtaan. Jossain kuitenkin tein väärin, sillä minä en saanut syntymään epämiellyttävää tunnetta kuin muutamiksi tunneiksi kerrallaan. Nämä tunnit sijoittuivat yleensä aamupuolelle. Sitäpaitsi Nallelimppakaan ei välttämättä auta tämänlaisen projektin suorittamisessa, sillä vaikka sitä saakin vain 1/3 litraa kerrallaan, voi sitä hakea vastaavasti useammin.

Muista syistä voisi mainita myös kyllästymisen etenkin tähän valtatuoppiolueeseen. Kyseinen panimo on luultavasti luonut itselleen jonkinlaisen mafian, joka vaatii kaikki uudet paikat ottamaan valikoimaansa juuri heidän tuotteensa. Toisaalta sama panimo kyllä valmistaa Nallelimppaa, joten täysin epäonnistuneita heidän tuotteensa eivät ole. Tuskin kuitenkaan haluaisin saada Nallelimppaa tuoppioluena, onhan sen eräs viehätys juuri jo mainitsemassani pullossa.

Nallelimpan maku on pehmeä, siis huomattavasti enemmän minun makuni mukainen kuin eräs suosittu, lähellä napapiiriä tuotettava, maultaan huomattavasti kitkerämpi olut. Pullon etiketti luo myöskin myönteisen mielikuvan, lieneekö syy sitten tämän kansalliseläimemme kunnioittamisessa.

Joulun alla sattui Nallelimpan ystäville julma tapaus: rakas juoma oli loppunut ainakin tärkeimmistä ravintoloista, mahdollisesti jopa koko kaupungista. Mieleen heräsi kauhea pelko, onko tämä nyt täydellinen loppu, mikä muu elintärkeä aine loppuu seuraavaksi. Onneksi häiriö oli vain hetkellinen, muutaman päivän kuluttua Nallelimppaa oli taas riittävästi saatavilla. Paikallisia häiriöitä saattaa kuitenkin esiintyä useinkin. Aivan äskettäin ollessani eräässä keskisen Turun ravitsemusliikkeessä, pääsi sen eräältä tiskiltä loppumaan Nallelimppa kokonaan. Ihmeellisen rauhallisesti suhtautui baarimikko asiaan, ei minkäänlaisia anteeksipyyntöja, ei mitään. Se vain on loppu.

Nallelimpasta voisi jopa luoda Akateemisen Nesun juhlajuoman. Syyttä ei ollut Talvi-Necathlonin pääpalkintona korillinen Nallukkaa! Onneksi voittosijalle pääsi kolme henkeä, ei makeaa mahan täydeltä.

Tällä hetkellä Nallelimpan tulevaisuus näyttää hyvältä. Enää ei vaadita monimutkaisia opastuksia Nallelimpan tilauksen yhteydessä - tietämys on selvästi kasvanut. Samaten myös suosio on kasvanut, ennen näki vain harvoilla edessään tämän ihanaisen pullon, nyt yhä useampi on tullut järkiinsä ja siirtynyt Nallelimppaan. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan Nallelimppaa, se tarjoaa miellyttävän vaihtoehdon ainaiselle iso-linjalle.


Mika Koivunen