AJK-vastaavan palsta

Tämän tarinan alku on kaikille Turun Yliopistossa opiskeleville aktiivisille henkilöille tuttu, mutta kerrataan nyt vielä.

AJK oli opiskelijoiden suosiossa oleva bilepaikka, josta kuitenkin Tyy oli luopumassa keväällä 1992 tilan vuokran noustessa jatkuvasti. Pelkona oli myös, että koko rakennus purettaisiin tulevan moottoritien alta. Viimeinen niitti AJK:lle pantiin vappuna 1992, jolloin oli AJK sulki ovensa. Kesällä alkoi liikkua huhua, ettei koko rakennusta tarvitsisikaan purkaa moottoritien takia. Tämä antoi uskoa tulevaan - heräsi epäilys, olisiko sittenkin mahdollista käyttää tuota tyhjillään olevaa tilaa bileisiin?

Uuden lukuvuoden alkaessa kaivattiin paikkaa avajaisbileille ja Delta ry:n hallitus päätti ottaa selvää, voisiko entisen AJK:n tilaa vuokrata suoraan sen omistajalta. Kukaan vain ei tuntunut tietävän, keneen pitäisi ottaa yhteyttä. Lopulta yhteystiedot löytyivät Tyy:ltä, tottakai. Tilan vuokraamisessa, vaikkakin vain yhdeksi illaksi, ei ollut mitään ongelmia. Omistaja piti sitäkin vähää rahaa tarpeellisena, ja vuokrasi tilan. Näin saatiin aikaan syksyn 92 ensimmäiset bileet eli 'Ylösnousemusbileet'. Syksyn aikana tilaa vuokrattiin muutamaan otteeseen ja samalla tilan omistaja ilmaisi halunsa löytää yliopistoyhteisöstä jonkun yksityisen henkilön tai yhteisön, joka ottaisi tilan hoitoonsa. Lähinnä hän toivoi, että joku olisi vuokrannut tilan pitkäaikaisella vuokrasopimuksella, mutta siihen ei kenelläkään ollut halua eikä mahdollisuuksia.

Loppuvuodesta Akateemisessa Nesussa alettiin käydä keskustelua siitä, olisiko yhdistyksen mahdollista ottaa hoitoonsa entisen AJK:n tilan välitys. Välityksen ansiosta yhdistys saattaisi saada myös enemmän julkisuutta, ja etenkin positiivista sellaista. Niinpä yhdistys päätti alkaa käydä keskusteluja kiinteistön omistajan ja isännöitsijän kanssa. Sovittiin yhteiset pelisäännöt, vuokran suuruus, vuokrasopimuksen pykälät jne. Nyt, laskiaisen kolkutellessa ovelle, asia alkaa vähitellen muotoutua kaikkia tyydyttävään muotoon.

Kaikki ei ole mennyt aivan niin ruusuisesti kuin kuviteltiin, vuokrasopimusta on jouduttu sorvaamaan useaan otteeseen, jotta vastuukysymykset saataisiin kuntoon. Nyt olemme hyvin lähellä tätä, enää puuttuu itse asiassa vain vuokralaisia. Tällä hetkellä varauskirja on hyvin väljä, varauksia on likimain yksi kuukaudessa. Mitä enemmän tilassa järjestetään tapahtumia, sitä varmemmin se saadaan pysymään opiskelijoiden käytössä myös jatkossa.

Valitettavasti ainejärjestöjen toimistoja ei nähdä entisen AJK:n tiloissa ainakaan tämän järjestelmän aikana. Kiinteistön omistaja ei halua vuokrata paloja tilasta erikseen, vaan joko koko tila kerrallaan tai sitten ei mitään.

Katson vielä velvollisuudekseni pyytää kaikkia tämän kirjoituksen lukijoita levittämään tietoa tilan käyttömahdollisuudesta ja yrittämään saada lisää bileitä tai muita tapahtumia.

Tämänhetkinen varaustilanne:

25.3.	Aksentti ry			 1.4.	Asteriski ry
30.4. Delta ry 31.4. Kemistit & Pulterit
Lisätietoja ja varauksia saa kysellä seuraavilta:
Mika Koivunen    puh: 251 1349 		e-mail: Mika.Koivunen@utu.fi
Petri Lehtimäki  puh: 250 3590 		e-mail: pele@utu.fi

Mika Koivunen