Miekkkailu - pist{m{t|n harrastus

Talvinecathlonistit pääsivät jo ottamaan toisistaan mittaa miekat aseinaan. Seuraavassa käymme läpi tämän historiallisen ja vaativan kamppailulajin alkeita.

Miekkailulla on pitkät perinteet. Ensimmäiset miekat valmistettiin jo 5000 vuotta sitten. Alkuperäisessä käytössään ne syrjäytettiin vasta 1900-luvulla tuliaseiden kehityksen myötä. Urheiluna miekkailu tuli suosituksi sen jälkeen kun kaksintaistelut kiellettiin lailla. Miekkailu on ollut mukana jo antiikin Olympialaisissa kuten myös kaikissa nykyaikaisissa Olympialaisissa.

Miekkailun päämääränä on osua aseella vastustajaan sääntöjenmukaisella tavalla ja samalla välttyä itse osumalta. Vaikka miekkailu ei enää ole kuolettavaa kamppailua, kuuluvat siihen edelleen liikkeiden nopeus, tilanteiden yllättävä vaihtelu ja kaksintaistelun moninainen taktiikka.

Perusasento: Jalat pidetään kantapäät vastakkain niin, että jalkaterien väliin muodostuu 90º:n kulma. Tervehtiminen tapahtuu kohottamalla ase suoraan hetkeksi ylöspäin, josta se lasketaan alas lattiaan nähden viistoon.

Varoasento: Taistelussa miekkailija asettuu varoasentoon, jossa hän on valmiina sekä hyökkäykseen, että puolustukseen. Varoasento on perusta kaikelle liikkumiselle.

Askel eteen ja taakse: Eteen ja taakse askeleella miekkailija pitää haluamaansa etäisyyttä vastustajaan. Tarkoituksena on pysytellä riittävän kaukana, jottei vastustaja pääse yllättämään, mutta toisaalta riittävän lähellä, jotta tilaisuuden tullen päästään itse hyökkäämään. Etäisyyden kontrollointi on miekkailussa kaiken perusta.

Syöksy: Syöksy on miekkailun hyökkäysliike, jolla pyritään osumaan vastustajaan suoralla pistolla. Syöksystä on myös toinen muoto nimeltään Fleche, joka ei pysähdy etuasentoon vaan jatkuu ryntäyksenä eteenpäin.

Miekkailun linjat: Miekkailussa voidaan erottaa neljä erilaista linjaa, joissa jokaisessa miekkailijalla on varoasento ja väistöasento. Varoasennossa miekkailijalla on teräkosketus vastustajaan. Väistöasento suojaa miekkailijaa vastustan pistolta sulkemalla hyökkäyslinjan. Se on myös lähtökohta ripostille eli väistöä seuraavalle hyökkäysliikkeelle. Aseen terän tulee tällöin väistössäkin osoittaa vastustajaa.

Turun miekkailijat on Suomen aktiivisimpia miekkailuseuroja ja sen edustajat ovat menestyneet kansainväliselläkin tasolla. Seuraava alkeiskurssi alkaa 24.10. Mikäli uusi harrastus kiinnostaa, ota yhteys Sirpa Lundgren p. 4387 811.